سیستم عامل چیست:
سیستم عامل یکی از مهم ترین نرم افزار های سیستمی است و سیستم یک برنامه سیستمی هستش که به محض شروع به کار رایانه اجرا میشود. برای معرفی سیستم عامل با تک تیپ همراه باشید.
سیستم عامل مدیریت و کنترل سخت افزار واجرای برنامه ها رو به عهده دارد. مهم ترین هدف سیستم عامل استفاده از رایانه برای کاربران را راحت و اسون کند .
دلایل ایجاد سیستم عامل:
یک سیستم کامپیوتری پیشرفته از یک یا چند پردازنده ، مقداری حافظه اصلی ، دیسک ها ، چاپگر ها ، صفحه کلید ، صفحه نمایش ، واسط های شبکه ای و دیگر دستگاه های ورودی و خروجی تشکیل شده است . این اجزا در کنار یکدیگر یک سیستم پیچیده را به وجود آورده اند . نوشتن برنامه هایی که تمامی این عناصر را مدیریت کرده و از آنها به طور صحیح ، بهینه و کارآمد استفاده نماید ، کار بسیار مشکلی است . اگر هر برنامه نویس مجبور باشد با مفاهیمی نظیر نحوه کار دستگاه های ورودی خروجی گوناگون آشنا باشد ، بسیاری از برنامه ها هرگز نوشته نخواهد شد . به همین دلیل ، از سالها قبل به وضوح مشخص بود که باید روش هایی یافت که برنامه نویسان را از پیچیدگی های سخت افزار دور نگه دارد . تلاش های گسترده ، منجر به ایجاد یک لایه نرم افزاری روی سخت افزار شد که همه اجزای سیستم را کنترل نموده و کار برنامه نویسان را راحت تر کند . به این لایه نرم افزاری سیستم عامل می گویند.
وظایف سیستم عامل:
سیستم عامل دو کار عمده انجام میدهد :
در نگرش پایین به بالا ، منابع منطقی ( مانند فایل ها ) و منابع فیزیکی ( مانند دستگاه های سخت افزاری ) رایانه را مدیریت و کنترل میکند .
در نگرش بالا به پایین ، وظیفه سیستم عامل این است که یک ماشین توسعه یافته ( Extended Machine ) یا ماشین مجازی ( Virtual Machine ) را به کاربران ارائه کند تا آنها بتوانند آسان تر برنامه نویسی نمایند و درگیر پیچیدگی های سخت افزاری رایانه نشوند .
به طور کلی ، وظایف سیستم عامل شامل موارد زیر است :
* استفاده بهینه از منابع و جلوگیری از به هدر رفتن آنها
* تخصیص و آزاد سازی منابع
* اداره صف ها و زمان بندی استفاده از منابع
* حساب داری ( Accounting ) میزان استفاده از منابع
* ایجاد امنیت ( security )
* ایجاد ، حذف و اداره فرایند ها
* ایجاد مکانیسم های ارتباط بین فرایند ها و همگام سازی آنها
* مدیریت فایل ها و پوشه ها
* مدیریت حافظه های اصلی و جانبی
* برقراری امکان دسترسی چندتایی ( Multiaccess ) و اجرای هم روند ( Concurrent ) فرایند ها
* به اشتراک گذاری منابع ( Resource Sharing )
* تعیین راهکار هایی برای اداره بن بست ( deadlock ) ها
* جلوگیری از شرایط رقابتی ( Race Condition ) و تداخل یا در هم قفل شدن ( Interlock ) فرایند ها
* جلوگیری از گرسنگی ( Starvation )
سیستم عامل های فعلی:
امروزه پرمصرف ترین سیستم عامل جهان، ویندوز است که بر روی بیشتر رایانههای شخصی نصب شده است. و برای تلفن همراه اندروید (شرکت گوگل) و IOS (شرکت اپل) است.
انواع و معرفی سیستم عامل های مشهور کامپیوتر شخصی:
یونیکس : یک سیستمعامل چندوظیفگی و چند کاربره است که در سال ۱۹۶۹ به دست گروهی از کارمندان آزمایشگاههای بل متعلق بهشرکت تلفن و تلگراف آمریکا (.AT&T Corp) شروع به توسعه شد.
گنو/لینوکس : در سال ۱۹۸۳ با هدف ایجاد یک سیستمعامل کامل و آزاد شبه-یونیکس بهوسیله ریچارد استالمن پایهگذاری شد. GNU مخفف بازگشتی «GNU’s Not Unix» است.
مک اواس : یک نوع سیستمعامل دارای رابط کاربری است که شرکت اپل آن را توسعه داده است. این سیستمعامل که همراه با ارائه اولین مدل مکینتاش عرضه شد تا قبل از نسخه ۷٫۶ با نام «نرمافزار سیستم» شناخته میشد و از نسخه ۷٫۶ به بعد مک اواس نام گرفت.
ویندوز اکسپی : یکی از سیستمعاملهایی است که اسم رمز «ویسلر» (Whistler) را بر خود داشت، چرا که در طول توسعه ویندوز ایکس پی بسیاری از کارکنان مایکروسافت در تفریحگاه ویسلر کانادا مشغول اسکی بودند. ویندوز ایکس پی بر روی هسته ویندوز انتی و ۲۰۰۰ پایهگذاری شد و جانشین دو ویندوز ۲۰۰۰ و امیی گردید.
ویندوز ویستا : بر روی کامپیوترهای شخصی، رومیزی، Loptop و tablet PCهای خانگی و تجاری و مراکز رسانهای مورد استفاده قرار میگیرد.
ویندوز انتی : یک خانواده از سیستم عاملهای تولید شده توسط شرکت مایکروسافت است در اصل طراحی شده بود برای برنامه نویسی سطح بالا
ویندوز ۷ : ویندوز ۷ برای استفاده در کامپیوترهای شخصی شامل انواع خانگی و اداری تولید شدهاست. این سیستمعامل هفتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۷ گذاشتهاند.
ویندوز ۸ : ویندوز ۸ برای استفاده در رایانههای شخصی، رایانههای همراه و تبلتها تولید شدهاست.
ویندوز ۸٫۱ : نسخه بعدی ویندوز ۸ بوده
ویندوز ۱۰: آخرین نسخه سیستمعامل از خانواده ویندوز انتی شرکت مایکروسافت است و نسخه پس از ویندوز ۸٫۱ بشمار میآید. این سیستم عامل برای رایانه شخصی، لپ تاپ، دستگاههای موبایل (تبلت و تلفن هوشمند) و رایانههای شخصی یکپارچه توسعه یافته است.
ویندوز سیای : سیستمعاملی است که شرکت مایکروسافت برای سامانههای توکارتوسعه میدهد.
ویندوز سیای سیستمعامل و هستهای جدا از نسخه رومیزی ویندوز است، به جای اینکه نسخه تضعیف شدهای از ویندوز رومیزی باشد.
سیستم عامل چیست_1552370046_23440_226_1913.zip0.05 MB |